Error message

  • Notice: Trying to get property 'body' of non-object in block_block_view() (line 247 of /var/www/vhosts/mkchemia.pl/modules/block/block.module).
  • Notice: Trying to get property 'format' of non-object in block_block_view() (line 247 of /var/www/vhosts/mkchemia.pl/modules/block/block.module).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/mkchemia.pl/includes/menu.inc).

Własności oleju kokosowego

  • Posted on: 1 September 2019
  • By: addmean
Olejek kokosowy znalazł użycie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom leczniczym a także pielęgnacyjnym. Olej kokosowy jest najlepszym środkiem na odchudzanie. Pozwala bowiem pozbyć się nadwagi (zwłaszcza tej brzusznej), ponieważ nie odkłada się w postaci niepotrzebnego tłuszczu, lecz jest użytkowany do spalania kalorii. Sprawdź, jakie jeszcze cechy posiada olej kokosowy.
Olej kokosowy znalazł użycie tak w kuchni, jak też w kosmetyce dzięki swym własnościom zdrowotnym oraz pielęgnacyjnym. Pozyskiwany z miąższu kokosa olej uniwersalnie uważa się za najzdrowszy olej na świecie. Wszystko dlatego,
Author: Naomi King
Source: http://www.flickr.com
że ma w swoim składzie unikalną grupę cząsteczek tłuszczu - trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Pomimo że są to uważane za niezdrowe tłuszcze nasycone, konsumowane w niedużych lub umiarkowanych ilościach mogą przynieść bez liku korzyści. Trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) jest to wyjątkowa grupa cząsteczek tłuszczu, ponieważ są one metabolizowane inaczej aniżeli pozostałe tłuszcze.

Widzisz obecnie interesujący artykuł, jednak bez wahania kliknij także oryginalny artykuł (https://sklep.start.waw.pl/bagazniki-do-przewozu-rowerow/32-bagaznik-do-przewozu-rowerow-start.html), a odnajdziesz ciekawe informacje na ten wątek.



Po dostaniu się do układu nie zostają zamienione w tkankę tłuszczową, acz są od razu wykorzystywane do wytwórczości energii, a co się z tym wiąże - do przyśpieszenia tempa przemiany materii. Znaczy to, iż po zjedzeniu posiłku z domieszką oleju kokosowego prędzej spala się bezcelowe kalorie, co zapobiega otyłości. Ponadto olej kokosowy jest bardzo sycący, w związku z tym prędko oraz na długo zaspokaja głód, co zapobiega podjadaniu między posiłkami. W konsekwencji w ciągu dnia spożywa się mniejszą ilość pożywienia, a co się z tym wiąże - kalorii. Osobom odchudzającym się rekomenduje się stosować 30 ml oleju kokosowego dziennie.



Olej kokosowy - zastosowanie w kosmetyce. Kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym głęboko penetrują a także odżywiają cerę, dlatego jest on doskonałym kremem wygładzającym. W związku z tym powinny po niego sięgnąć posiadaczki cery odwodnionej. Z kolei antybakteryjne własności kwasu laurynowego sprawiają, iż olej kokosowy doskonale zwalcza trądzik. By pozbyć się pryszczy, możesz wcierać olej w skórę , jak też dodawać go do potraw zamiast innych tłuszczów roślinnych. Dodatkowo olej kokosowy ochrania cerę przed słońcem, albowiem wykazuje to samo działanie, co krem z filtrem.


Specjaliści przekonują, iż olej kokosowy wywiera również korzystny wpływ na nasze włosy.

Jeżeli masz ochotę zdobyć jeszcze inne dane na ten temat, odkryj ponadto pozostałe nasze witryny na podobny temat - one także są ciekawe.

Trójgliceryd kwasu laurynowego jest niezmiernie podobny do białek we włosach, a dzięki swojej niskiej masie cząsteczkowej jak też prostym łańcuchom liniowym jest w stanie przenikać w głąb trzonu włosa. W kosmetyce z sukcesem stosowany jest również olej makadamia, jaki pozyskuje się z orzechów drzewa makadamia, posiadających niepospolite walory smakowe oraz odżywcze - reszta informacji: .